נוטריון מוסמך להציע שורה ארוכה של שירותים מיוחדים וזאת מתוקף חוק הנוטריונים. זהו עורך דין שיכול בהתאם לחוק לאמת, לאשר, להעיד ולערוך מסמכים משפטיים. במהלך מתן שירותים נוטריוניים נתקל הנוטריון בסוגיות חשובות עליהן הוא חייב לתת מענה מהיר ומיידי. מעבר לכך, נוטריון בישראל כפוף לכללי אתיקה מחמירים וכך גם לדין הפלילי.
מאמר זה באדיבות הפורטל המשפטי – https://www.lawyersinfo.org/
נוטריון מייצג את בתי המשפט ועליו להבין את כובד האחריות המוטלת על הכף. מסמכי נוטריון מיועדים לשמש כראיה בבתי משפט או בפני רשויות אחרות, בתוך הארץ ומחוצה לה. הסוגיות החשובות במתן שירותים נוטריוניים תקפות לגבי נוטריונים צעירים ומנוסים כאחד.
סוגיות אלו מתעוררות כתוצאה מהדינאמיקה הייחודית ומאופי מתן השירותים שרק נוטריון רשאי לספק עבור האזרחים. אך מהן הסוגיות המרכזיות וכיצד פותר אותן משרד המשפטים?
אימות חתימה
סעיף 7 לחוק הנוטריונים קובע רשימה סגורה של פעולות אותן מוסמך נוטריון אקספרס לבצע, וניתן להוסיף פעולות אל הרשימה הזו באמצעות חקיקה בלבד. אחת הפעולות הנפוצות המופיעות ברשימה היא אימות חתימה על מסמך.
זהו שירות הניתן במקרים של ייפוי כוח לרכישת דירה, לצורך עריכת הסכמים שונים, התחייבויות ועוד. הסוגיה העיקרית בהקשר של אימות חתימה היא כיצד לנסח אותה כאשר מועד ההתייצבות והחתימה התקיימו בזמן מסוים, בעוד מועד הוצאת האישור הנוטריוני התקיים במועד אחר. סוגיה זו עולה גם בקרב נוטריונים המשרתים לקוחות פרטיים וגם בקרב נוטריונים העובדים מול חברות וארגונים.
התשובה לסוגיה פשוטה ורלוונטית עבור כל האזרחים. החוק קובע כי כאשר מועד ההתייצבות והחתימה של המבקש הוא בתאריך אחר מתאריך הוצאת האישור, יש לרשום במסמך הנוטריוני את מועד ההתייצבות ואת מועד הוצאת האישור בנפרד. ציון כל מועד בתאריך שלו מקל על בתי המשפט המקבלים אימות חתימה ומאפשרים לנוטריון לשמור על סמכויותיו.
בכל הנוגע אל שכר הטרחה עבור אימות חתימה, החוק מציינים מה גובה הסכום הנגבה עבור האישור הראשון ומה גובה שכר הטרחה להעתקים נוספים. יש לציין על גבי כל אחד מהמסמכים בשורת שכר הטרחה את השכר שנגבה עבור כל האישורים יחד, ולשמור עותק אחד אצל הנוטריון וזאת לפי תקנה 22 לחוק הנוטריונים. אולם על העתק זה אין לגבות שכר טרחה, בכפוף להנחיות המופיעות בסעיף 2 של החוק האמור.
אישור נוטריוני לאחר טעות סופר
סוגיות אחרות של שירותים נוטריוניים כמו תרגום נוטריוני אקספרס עולים במהלך מתן אישור. באופן כללי, לא ניתן לתקן אישור נוטריוני שיצא ממשרדו של נוטריון. אם נוטריון עורך ומוציא אישור נוטריוני של אימות חתימה על ייפוי כוח עם טעות סופר, הנוטריון צריך לבקש מהלקוח להחזיר את האישור. על הנוטריון לרשום על שני ההעתקים הערה בכתב יד המתייחסת לכך שהאישור הנוטריוני מבוטל, ואת הסיבה לביטולו יחד עם התאריך. לאחר מכן הוא יכול להוציא אישור חדש, עם מספר חדש ותאריך חדש.
אפשרות אחרת היא להשמיד את העותק שהתקבל מהלקוח, אולם לשמור על ההעתק המקורי של הנוטריון עליו תירשם ההערה, יחד עם ייפוי הכוח וצילום תעודת זהות. בספר הנוטריונים יש לרשום את האישור החדש ולציין כי הוא הוצא במקום האישור הישן יחד עם מספרו. ליד האישור המקורי יש לציין במקום בולט כי הוא בוטל, ובמקומו יצא אישור חדש. כמו כן, החוק אוסר על גביית שכר טרחה עבור הוצאת האישור החדש. גם את הפרט הזה יש לרשום ואף לציין כי לא נגבה שכר טרחה עקב טעות הנוטריון.
לסיכום, סוגיות אלו הן רק חלק מהנושאים המורכבים איתם מתמודדים נוטריונים על בסיס יומי.