חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

לעבור בשלום את החג

ל״ג בעומר – איך לעבור בשלום את החג הכי מסוכן ובעל ההשלכות החמורות על הציבור והסביבה

איגוד ערים לאיכות הסביבה נפת אשקלון דואגים שבל״ג בעומר הקרוב תשמרו על עצמכם, על ילדיכם, בריאות הסובבים ותשמרו על הסביבה ואם כבר מלדיקים מדורות שתזהמו כמה שפחות.

ל״ג בעומר הינו אחד החגים האהובים ביותר על ילדי ישראל, הוא מגבש ומהנה, אך יחד עם זאת מדובר גם באחד החגים המסוכנים והמזהמים ביותר בלוח השנה העברי, בעקבות החג עולים מדדי זיהום האוויר בכל הארץ, ואנשים רבים אסתמטיים ואלרגיים סובלים במיוחד בחג. יתרה מכך שריפות רבות עלולות לצאת מכלל שליטה ורשות הכבאות נמצאת בכוננות בחג זה ביתר שאת. ילדים רבים משתמשים בקרשים שונים שמוצאים ברחוב, חלקם מכילים חומרים רעילים, חלקם עם מסמרים וברגים אשר עלולים לפגוע בילדים בזמן המדורה. אז לפי שמתחילים בחגיגות אלה הדברים שאתם חייבים לקחת בחשבון. קבלו.

אין עשן בלי אש

מנתונים שהתקבלו בשנים האחרונות בתחנות ניטור אוויר של המשרד להגנת הסביבה נמצא כי מדורות ל"ג בעומר גורמות לעלייה חדה ברמות זיהום האוויר. בתהליך השריפה נפלטים לאוויר ריכוזים גבוהים של חלקיקים נשימים המסוכנים לבריאות האדם, וכמויות גדולות של פחמן דו-חמצני (02C), הגורם להתחממות כדור הארץ.

רעיל – ורע לי: דברים שאסור להשליך למדורה בשום פנים ואופן:

בקבוקי פלסטיק, שקיות ניילון, כוסות, צלחות וסכו"ם חד פעמי מפלסטיק וכלים מקלקר, שריפתם של חומרים אלה גורמת לפליטה של חומרים רעילים מסרטנים ובנוסף מלווים בריחות רעים.

אסור להשליך למדורה תחליפי עץ, כמו מלמין, פורמייקה ואם.די.אף, שריפת חומרים אלה גורמת לזיהום אוויר ופליטה של חומרים מסרטנים לאוויר.

אל תשליכו תרסיסים מלאים או ריקים, חזיזים ,קליעים וסוללות למדורה.

אסור לשפוך נוזל דליק אל עבר האש הבוערת ואין להדליק באמצעות נוזל כימיקלי כגון דלק או נפט. ההדלקה תתבצע ע"י גפרור וניירות או חומרי בעירה מוצקים.

אין להשליך למדורה לוחות אסבסט או מוצרים המכילים אסבסט. שריפתם גורמת לשחרור סיבי אסבסט מסרטנים לאוויר.

אסור להשליך למדורה מוצרי פלסטיק שונים או צמיגים ששריפתם מגדילה בהרבה את זיהום האוויר, דבר המסכן את הנמצאים ליד המדורה ובעיקר את אוכלוסיית התינוקות והקשישים.

שמרו על מרחק סביר מהמדורה (כמספר מטרים לפחות), והקפידו גם שלא להימצא בכיוון זרימת העשן ממנה. כך תימנעו משאיפתם של החלקיקים המזהמים שנפלטים לאוויר.

מיקום המדורה

אם כבר אתם עושים מדורה, אז הדליקו אותה בשטח נקי וחשוף המרוחק ממגורים, מחומרים דליקים, מתקנים, תשתיות ומבנים, קווי חשמל וטלפון.

שימו לב כי אין להדליק מדורה ביער מתחת לעצים או סמוך לשדה קוצים העלולים להתלקח. שריפות רבות הנובעות מרשלנות פוגעות בצומח ובחי, מקומות המחייה של החיות נהרסים, וחלקן, בעיקר הקטנות שבהן, לא מסוגלות להימלט מאש המתפשטת במהירות.

בהדלקת המדורה חובה לשמור על המרחקים הבאים מגורמי הסיכון הבאים: 150 מ' מיער או חורש וצמחיה, 40 מ' ממתקני גז ודלק, 20 מ' מקווי חשמל וטלפון, 20 מ' ממבנים, 4 מ' לפחות בין מדורה לאחרת.

מה בוער?

על מנת לוודא שהמדורה שלכם לא תהפוך לטרגדיה, הקפידו על שימוש בענפים יבשים בלבד, ללא עלווה ירוקה. עשו שימוש בפסולת עץ נקייה ממסמרים וברגים. הימנעו מכריתת עצים ושיחים. בסביבתכם ניתן למצא מספיק ענפים יבשים ופסולת גזם שמותר לעשות בהם שימוש למדורה. אין לזרוק לתוך המדורה עצים צבועים בצבע או לכה. למרות שזה ברור מאליו, נדגיש כי יש להימנע מוונדליזם ועקירה של ספסלים מעץ, סככות, גדרות ופיגומים.

מדורה מקיימת

ואם אתם באמת באמת רוצחים לשמור על הסביבה, תעשו מדורה צנועה – עץ הוא משאב סביבתי ולכן רצוי לצמצם את שריפתו. עדיף להשתמש במוצרי עץ שכבר אין בהם שימוש ולהסתפק במדורה צנועה. הפחיתו במדורות – אין צורך שכל כיתה או בניין יקימו לעצמם מדורה משלהם, עדיף להכין מדורות רבות-משתתפים וכך יהיו פחות מדורות. זאת תהיה גם הזדמנות לחזק את הקהילתיות ואת הקשרים החברתיים, וכמובן לצמצם את זיהום האוויר.

10 כללי אצבע חשובים בהדלקת מדורות:

מדורה תודלק אך ורק על ידי אדם מבוגר או בן 16 לפחות.

יש להדליק את המדורה עם כיוון הרוח וממרחק בטחון.

מסביב לאזור המדורה סדרו מעגל אבנים שיגביל את האש.

אין לשפוך נוזל דליק אל עבר האש הבוערת.

יש להרחיק ילדים מקרבת האש (קרינת החום גורמת נזקים).

אין לגעת במוליכי חום שבאים במגע עם האש – סכנת כווייה.

אין לישון בסמוך למדורה או להשאיר את המדורה ללא השגחה.

אין להדליק מדורה אם אין בקרבתה מים, חול ואמצעי כיבוי.

בסיס המדורה לא יעלה על קוטר של 4 מ' וגובהה עד 3 מטר.

אין לזרוק למדורה זכוכיות ואבנים העלולים להתפוצץ.

וכשהחגיגה נגמרת...

בסיום הקומזיץ יש לוודא את כיבוייה המוחלט של המדורה וקירורה באמצעות מים וכיסויה היטב בחול למניעת ליבוי מחודש של גצים לא כבויים. לאחר מכן יש להמתין כ-15 דקות לפחות כדי לוודא שהאש לא נדלקת מחדש. השאירו את המקום נקי ואספו בשקיות את כל האשפה שנותרה והעבירו למיכל אשפה הקרוב. את הפסולת אשר ניתן למחזר רכזו בשקיות נפרדות והעבירו למכלי מחזור.

 מדורת ל"ג בעומר מציתה את דמיונם של ילדים ומבוגרים כאחד ולהבות המדורה מלהיבות את החוגגים. עם זאת מרביתנו שוכחים לפעמים כי חג זה מביא עימו גם סכנות לבריאותנו ולסביבתנו. עלינו לקחת בחשבון את ההיבטים הסביבתיים והבריאותיים ולנסות למזער את הנזקים הפוטנציאליים של המדורה. שמירה על כללי בטיחות בסיסיים תבטיח הנאה שלמה, הגנה על בריאותכם והגנה על הסביבה.

 

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

דילוג לתוכן